Hva er skål, asjett, frokosttallerken, tallerken og fat?

Det kan være lokalt store forskjeller på hva vi kaller de ulike servisedelene. Her ser du de gjengse definisjonene på skål, asjett, frokosttallerken, tallerken og fat.

Skål

En skål kan også kalles kaffeskål, teskål/tefat og underskål. Skålen er til å ha under koppen, og skålen har ofte en ring der koppen skal stå.

Asjett

En asjett kan også kalles desserttallerken. Den er større enn en skål og mindre enn en frokosttallerken.

Se asjett-platter

Frokosttallerken

En frokosttallerken er noe midt imellom en asjett og en tallerken.

Se frokosttallerken-platter

Tallerken

En tallerken kan være flat (flattallerken) eller dyp (dyptallerken). Tallerkener kan for så vidt også være flygende, men det er et tema vi ikke dekker her. Flate tallerkener omtales også som middagstallerkener, og dype tallerkener kan omtales som suppetallerkener.

Under en tallerken kan man også ha en dekketallerken, men denne er for pynt eller for å beskytte mot søl, og ikke til å spise av.

Se tallerken-platter

Fat

Et fat brukes gjerne til å servere av. Et fat kan være like lite som en asjett eller mye større enn en tallerken, men på SAUP bruker vi begrepet om ekstra fine platter og platter som er større enn tallerkener. Mange bruker også «fat» som et samlebegrep på både skåler, asjetter, frokosttallerkener, tallerkener og serveringsfat.

Se fat-platter